TR

4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3 /(Y) Kapsamında Yapılacak İstisna Alımı İhalelerine İlişkin Usul Ve Esaslar Belirlenmiştir

05 Şub 2019
Bilindiği üzere, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na tabi olmayan ihalelere İstisna alımı denilmektedir.  Bu Kanun’un İstisnalar başlıklı 3’ncü maddesinin (y) bendi; (Ek: 2/7/2018-KHK-703/171 md.) Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Cumhurbaşkanına bağlı olarak kurulan ofisler ve başkanlıkların; Türkiye'nin tanıtımı, ülkedeki yatırımların yahut finans kaynaklarının artırılması veya dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimin sağlanması amacıyla yapacakları mal ve hizmet alımları,… Ceza ve ihalelerden yasaklama hükümleri hariç bu Kanuna tâbi değildir.” hükmündedir.
 
Cumhurbaşkanı’nın 703’üncü kararı, 05.02.2019 tarihli ve 30677 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü Maddesinin (y) Bendi Kapsamında Yapılacak İhalelere İlişkin Usul ve Esaslar” aynı tarihte yürürlüğe girdi. 
 
Usul ve Esaslar Neler Getiriyor?
 
Usul ve Esasların  amacı, Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığının; Türkiye’nin tanıtımı kapsamında yürüteceği faaliyetler ile dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimin sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin yurtiçinde veya yurtdışında yerli ve/veya yabancı gerçek ve tüzel kişilerden yapılacak olan mal ve hizmet almalarında uygulanacak usul ve esasları belirlemek, olarak ifade edilmiştir.
İhalelerde, doğrudan alım usulü, davet usulü ve  ilanlı pazarlık usulü ihale yöntemleri  uygulanacak.
Doğrudan alımlar; ilan yapılmaksızın, teminat alınmaksızın, ihale yeterlik kuralları aranmaksızın ve  sözleşme yapılma zorunluluğu bulunmaksızın yapılabilecek.
 Davet usulü, ihale konusu işin teknik ve mali özelliklerinin İdarece netleştirilebildiği hallerde kullanılabilecek ve İdarece belirlenen en az üç istekli davet edilecek.
İlanlı Pazarlık Usulü, ihale konusu işin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle, işin teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi durumunda kullanılabilecek ve İdare ihale edilen işin teknik detayları ile gerçekleştirme yöntemlerini isteklilerle görüşerek belirleyecek.
İlanlı Pazarlık Usulü ile yapılacak ihalelerde ihale ilanı, ihale tarihinden en az 15 gün önce Kamu İhale Bülteninde ve İletişim Başkanlığına ait internet sitesinde yayımlanacak.
İlanlı Pazarlık Usulü ile yapılacak ihaleler; yeterlik belgelerinin değerlendirilmesi, teknik tekliflerin incelenmesi ve teknik şartnamenin netleştirilmesi ile nihai fiyat teklifi  aşamalarından oluşan üç oturumda gerçekleştirilecek.
Davet ve ilanlı pazarlık usulüyle yapılacak ihalelerde geçici teminat alınması İdarenin takdirinde olacak. Geçici teminat alınmasına karar verilen hallerde ise, ihale dokümanı ve/veya ilanda belirtilmek kaydıyla ilk fiyat teklif bedelinin % 1’inden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınacak.
Sözleşmenin yapılmasından önce ihale üzerinde kalan istekliden ihale bedelinin % 6’sı oranında kesin teminat alınacak.
Sözleşmede kayıtlı olmak şartıyla yüklenicilere, avans teminat mektubu karşılığında ihale bedelinin % 10’unu geçmemek üzere ön ödeme yapılabilecek.
İhale dokümanında yer verilmesi halinde fiyat farkı ödenecek.
İdarelere ihaleye yönelik başvuru yapılabilecek. Ancak, Kamu İhale Kurumuna itirazen şikâyet başvurusu yapılamayacak.
İşin sözleşme bedelinin % 40’ına kadar iş artışı yapılabilecek.
İhale konusu işin muayene ve kabul işlemleri, ilgisine göre  Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliği, Mal Alımları Denetim, Muayene ve Kabul İşlemlerine Dair Yönetmelik ile Danışmanlık Hizmet Alımları Muayene ve Kabul Yönetmeliğinde yer alan hükümlere göre yürütülecek.


SONUÇ VE DEĞERLENDİRME:
 
Usul ve Esasların, Türkiye’nin tanıtımı kapsamında yürüteceği faaliyetler ile dijital dönüşüm ve teknolojik gelişimin sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin yurtiçinde veya yurtdışında yerli ve/veya yabancı gerçek ve tüzel kişilerden yapılacak olan mal ve hizmet almalarında uygulanacağı görülmektedir.
İlanlı Pazarlık Usulü ile yapılacak ihalelerde ihale ilanının, Kamu İhale Bülteninde ve İletişim Başkanlığına ait internet sitesinde yayımlanmasının rekabeti artıracağı değerlendirilmektedir.
Ancak; davet ve ilanlı pazarlık usulü ihalelerde geçici teminat alınmasının İdarenin takdirine bırakılması ve geçici teminat alınmasına karar verilen hallerde ise, ilk fiyat teklif bedelinin % 1’inden az olmamak üzere geçici teminat alınması halinde, mal veya hizmet alımının sözleşme sürecinde olumsuzluklar yaşanmasına neden olabileceği değerlendirilmektedir.


(Detaylı bilgi için KILIÇ HUKUK OFİSİ ile iletişime geçiniz.)
İçeriği Paylaş